Zo daar zijn ze dan. Het duurde even na het lange wachten in verband met COVID-19, maar na een week of 6 zijn ze dan eindelijk binnen. De Sonoff Mini’s. Ik heb er 2 besteld om te proberen en te kijken of het echt werkt. Ik had er 2 besteld omdat ik nog maar beginnend ben met Domoticz en het slimme thuis dus wilde er nog niet te snel induiken. Gelukkig heb ik wat kennis van computers, en ben ik ook niet te bang om ergens aan te beginnen.
Specificatie
Model: De sonoff Mini
Input: AC 11-240V 50/60Hz 10A Max
Output: AC 100-240V 50/60Hz 10A Max
Wifi: Ieee 802.11 b/g/n/ 2.4 GHz
Materiaal: Kunstof / Plastic
Maat: 42.6 x 42.6 x 20mm
Na het uitpakken van de doosje’s begon het feest. Google zou uiteindelijk mijn beste vriend worden voor een paar uurtjes. (Dit was voornamelijk voor het flashen)
Wat mij opviel was inderdaad hoe klein ze eigenlijk zijn, maar ondanks door zijn kleine formaat is de behuizing zeer stevig en solide. Ik was dan ook van plan om er 1 in te bouwen in een dubbele wandschakelaar, en 1 in een lasdoos in de tuin.
In de tuin was ik zo klaar, de draadjes netjes kort gestript en aangesloten zoals beschreven staat in de beschrijving en druk op het knopje van de Mini en hopla hij werkt al. Het leek mij wel beter om eerst kabelschoentjes aan de draden te zetten ivm flexible kabel.
De Sonoff Mini in mijn dubbele wandschakelaar viel een beetje tegen, net te weinig plek om alles echt lekker dicht te bouwen, dus ik moest er voor kiezen om 1 schakelaar te laten vervallen en echt alleen maar op de Mini te kunnen schakelen.Dit is dan ook zeker gelukt.
Het flashen van de Sonoff was net wat ingewikkelder, omdat ik op nieuwere firmware zat. Maar was zeker te doen na een paar uur kijken / luisteren naar dit youtube filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=RYIluZDaAFs
Oh de jumper hoeft er niet op trouwens voor het flashen.
Review gemaakt door Lars
Sonoff Mini
Pros
Cons
Als je dit artikel met interesse hebt gelezen klik dan op Vind ik Leuk .
Voor u een kleine moeite voor mij een compliment.
Alvast Bedankt.
Als je feedback, tips of iets anders hebt,
Aarzel dan niet om hieronder een reactie achter te laten.
Inmiddels 3 stuks mini in gebruik. De familie waar ik ze geplaatst heb wilden na een slechte ervaring enige jaren terug met Ikea Tradfri verlichting geen “smart” meer in huis hebben.
Maar ….. om het gazon te sproeien wilden ze wel een afstand oplossing hebben. Het is een groooot gazon en dat moest dan geschakeld worden met b.v. een mobiele telefoon ???
Dus toch wat slims gemaakt. Simpel een Sonoff basis unit aangeschaft en deze met de Ewelink app in gebruik genomen. Na een vakantie in Frankrijk vanwaar het ook mogelijk bleek om het gazon groen te houden kwam snel de volgende vraag om wat verlichting in de gang te koppelen wat anders leiding hak en breekwerk zou inhouden. En daar zijn de mini’s toegepast.
Mini1 is achter een schakelaar ingebouwd en ook te bedienen. Als mini1 aan is gaat ook mini2 aan. De inbouwdoos van mini1 was gelukkig een 50mm type. De 3e mini schakelt de buiten verlichting en was ook achter de schakelaar in te bouwen.
Hoezo geen slim huis? Je begrijpt dat de volgende verzoeken inmiddels al gesteld zijn. Hoe gaan we het laten werken als internet eruit ligt. Aangegeven dat de richting van b.v. Home Assistant en Zigbee de betere weg om te volgen wordt.
Je kunt met de sonoff mini altijd de WAF uitvoeren. Dus dit werkt altijd zonder internet. Dat is het het fijne aan deze schakelaars.
Het klopt dat de mini’s werken zonder internet, maar dit geldt voor een solo schakelpunt.
De koppeling van 2 mini’s via de ewelink app werkt begrijpelijk alleen als internet beschikbaar is. De koppeling “als mini1 aan dan mini2 aan” heeft internet nodig.
Bij uitval van de internet verbinding blijven zowel mini1 als mini2 via wifi bereikbaar maar de master/slave schakeling moet dan handmatig gebeuren.
Ik ben erg benieuwd naar de nieuwe extreme mini (zigbee) https://itead.cc/product/sonoff-zbminil2-extreme-zigbee-smart-switch-no-neutral-required/
Een bediening op 2 plaatsen met een wandschakelaar was een vereiste om toen de besproken mini te gebruiken en dat lijkt met de nieuwe extreme-mini ook mogelijk te zijn. En is nog iets kleiner en kan zonder nul aangesloten worden.